Har du nyligen skaffat en ny trädgård? Eller behöver din trädgårdsbelysning bytas ut? Sedan finns det en rad saker du kan vara uppmärksam på så att du kan vara säker på att du har rätt trädgårdsbelysning. Hitta enkelt rätt trädgårdsbelysning utifrån tipsen i denna blogg.

I den här artikeln:

Tips 1: Typer av trädgårdsbelysning
Tips 2: Färgen ljus
Tips 3: Materialval
Tips 4: Slå på och av trädgårdsbelysningen

TIPS 1: TYPER AV TRÄDGÅRDSLJUS
För att belysa din trädgård på ett stämningsfullt sätt är det bra att ta reda på vilka typer av trädgårdsbelysning som finns. Det finns till exempel stolpar för att lysa upp din uppfart, altan eller bård i trädgården. Har du ett vackert träd eller ett vackert föremål i trädgården? Som en staty till exempel. Sedan kan du lysa upp den med en markpunkt, vilket ger den ett lyxigt utseende.
Det är därför bra att först veta var man vill ha lamporna och att fördjupa sig i de olika typerna av trädgårdsbelysning.

TIPS 2: FÄRGEN LJUS
För att skapa önskad atmosfär i din trädgård är det viktigt att utomhusbelysningen har rätt färgljus. Vilket utseende vill du ha i din trädgård? När du väl vet det kan du börja med att välja rätt färg.

Välj helst en färg. På så sätt blir din trädgård en vacker helhet.

TIPS 3: MATERIALVAL
Utomhuslampor är gjorda av olika material, vanliga material är aluminium, järn, rostfritt stål, trä och plast. Varje material har sina fördelar och nackdelar. Det är svårt att ange vilket material som är bäst, eftersom alla material också finns i olika kvaliteter. Och ofta är de färdiga med en beläggning. Om du har några frågor eller tvivel så hjälper vi dig på Buro Buiten dig gärna med alla dina frågor.

LJUSA FÖNSTER
Ljusfönstren är gjorda av både glas och akryl. Glaset har fördelen att det är lätt att rengöra och kommer inte att missfärgas. Akryl är en plast som kan missfärgas med åren, men risken för brott är mindre.

Numera används UV-beständig akryl i trädgårdsbelysning, vilket gör att de gulnade ljusfönstren är ett minne blott.

TIPS 4: ATT TÄNDA OCH Släcka trädgårdsbelysningen
Trädgårdsbelysning kan manövreras på många sätt, men det är ändå idealiskt om belysningen släcks automatiskt. Att allt stängs av automatiskt när du går och lägger dig. Nedan finns några alternativ för att ge dig en bättre uppfattning om vilka alternativen är så att du kan anpassa trädgårdsbelysningen exakt efter dina behov.

Manuell strömbrytare
Med en manuell strömbrytare tänder och släcker du trädgårdsbelysningen manuellt. Fördelen är att du bestämmer när lampan ska tändas och släckas, så att du inte är bunden till en timer. Nackdelen kan vara att om man glömmer att släcka lampan så brinner den i onödan.
tidklocka
Med trädgårdsbelysning med timer ställer du in önskad tid när du vill att lampan ska lysa och tiden när trädgårdsbelysningen släcks automatiskt. Fördelen med en tidklocka är att när du kommer hem i mörkret på kvällen är ljuset redan på så att du kan se uppfarten, ytterdörren eller dina nycklar bra. En nackdel är att du inte kan slå på den manuellt.
Ljuskänslig strömbrytare
Trädgårdsbelysningen som fungerar med hjälp av en skymningsströmbrytare tänds automatiskt när det börjar skymma och släcks igen på morgonen vid soluppgången. Fördelen med detta är att ljuset alltid är på i skymning eller mörker.
Rörelsesensor
Med en rörelsesensor tänds trädgårdsbelysningen automatiskt när det är rörelse. Om du placerar en sådan lampa vid entrédörren kan du enkelt hitta dina nycklar, vilket säkert är en fördel. En nackdel med denna sensor är att trädgårdsbelysningen kan tändas i onödan eftersom en buske eller växt rör sig i området.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *